Westerdreefkwartier - Architect

HOE LANGER JE KIJKT,
HOE MEER JE ZIET

ARCHITECT

Kok Mulleners van Mulleners + Mulleners Architecten maakte het ontwerp van Westerdreefkwartier. Zoals hij zelf zegt, lag de uitdaging vooral in het zoeken naar de verhouding tussen een imposante uitstraling en een kleinschalig gevoel en tussen eenheid en verscheidenheid.

Kok Mulleners van Mulleners + Mulleners Architecten maakte het ontwerp van Westerdreefkwartier

“Hier aan de brede dreef mag wel een statement gemaakt worden met een imposant gebouw. Toch wil je bewoners ook een geborgen gevoel geven én aansluiting vinden bij de eengezinswoningen die in de buurt staan. Dat doe je naar mijn idee door variatie aan te brengen met kleur, details en vorm.”

EENHEID IN VERSCHEIDENHEID

Kok heeft gewerkt met een beperkt aantal kleuren baksteen en deze steeds weer anders toegepast. Als je dan ook de gevels een paar centimeter van elkaar laat verspringen op de plekken waar de steenkleur wisselt én speelt met wisselende dakvormen, levert dat een heel gevarieerd beeld op terwijl je overduidelijk ziet dat de gebouwen familie van elkaar zijn.

EEN BEETJE ALS EEN PAKHUIS UIT DE JAREN TWINTIG

Kok: “De architectuur is geïnspireerd op de pakhuizen uit begin 20e eeuw. Grappig is dat destijds pakhuizen gebouwd werden die men op woningen wilde laten lijken door ze rijker te detailleren. Nu worden er woningen gebouwd die qua architectuur refereren aan pakhuizen. Ons ontwerp is geen kopie van toen, maar bevat enkele kenmerken. Westerdreefkwartier heeft een eigentijdse uitstraling die past bij deze tijd en de plek waar het plan gebouwd wordt.”

IEDEREEN KIJKT MOOI UIT

Het mooie aan Westerdreefkwartier is dat alle bewoners straks aan minimaal één zijde heel mooi zicht hebben op de dreef of de groene binnentuin. De tuinen van diverse begane grond appartementen grenzen direct aan de binnentuin, waardoor er meer sociale controle en levendigheid is. “De balkons steken uit én liggen iets terug in het gebouw, zodat je de openheid op kunt zoeken of geniet van een beschutte plek met veel privacy. Leuk detail is dat balkons echt onderdeel van het gebouw zijn. Het metselwerk loopt vaak door over het balkon heen. De balkons zijn steeds net iets anders ontworpen, passend bij de steenkleur en de details van het bouwdeel.

LEVENDIG SILHOUET

Hoe langer je naar het ontwerp van Kok kijkt, hoe meer je ziet. Grote ramen vaak van vloer tot plafond, mooie hekwerken, trappetjes, veel verbijzonderingen in het metselwerk en lantaarns en markante torentjes die de bescheiden entrees markeren. “Door het levendige silhouet en het reliëf in de gevel krijg je een heel interessante schaduwwerking. Ik kijk ernaar uit om hier straks rond te lopen en met eigen ogen te zien hoe we als team de eerste ontwikkeling van dit gebied hebben vormgegeven.”

Interesse?

Schrijf u nu in voor een van de woningen!

Schrijf u in